Wegetarianie też grillują!

grill

Kto nie lubi sobie chociaż trochę pogrillować i zjeść coś dobrego z grilla. Niektórzy z niecierpliwością wyczekują pierwszych, dłuższych ciepłych dni, żeby móc w końcu po całej zimowej przerwie, zrobić sobie kiełbaskę z grilla. Wyciągają wtedy swoje wysłużone grille ogrodowe i z ukontentowaniem przygotowują się do pierwszego grillowania. Ale jak się okazuje, nie tylko amatorzy kiełbaski i steków czekają na pierwsze grillowanie. Wegetarianie też mają grille ogrodowe i też lubią grillować. Wiele osób może się zapytać – a co takiego mogą grillować wegetarianie? Ano coś mogą i to bardzo dużo niezwykle smacznych potraw. Samych warzyw, które są niezwykle smaczne i apetyczne i doskonale nadają się na grilla, jest bardzo wiele.

Różnego rodzaju papryki, cebule, pieczarki, bakłażany czy cukinie oraz wiele więcej różnego rodzaju warzywa, a nawet owoców. Ograniczeniem jest praktycznie tylko wyobraźnia, bo bardzo dużo różnych warzyw można sobie przyrządzić na grillu ogrodowym. Ale to nie jest wszystko, już od dłuższego czasu na rynkach spożywczych istnieje produkt o bardzo znamiennej nazwie – kiełbaski sojowe. Dostępne są również parówki sojowe. Te produkty jak sama nazwa wskazuje są produkowane z soi czyli stuprocentowej roślinki. Ale to nie zmienia faktu, że z wyglądu przypominają prawdziwe kiełbaski czy parówki i naprawdę są niezwykle smaczne i nadają się na grilla. Kiedy je grillujemy również apetycznie się rumienią i w smaku są naprawdę całkiem dobre. Nawet nie wegetarianie lubią czasem zjeść parówkę sojową z grilla. Także grille ogrodowe są dla wegetarian tak samo kuszące, jak dla wszystkich pozostałych. I nie ma się co dziwić kiedy odwiedzamy jakichś znajomych, którzy są zadeklarowanymi wegetarianami i widzimy u nich grille ogrodowe na podwórku. Z pewnością mogliśmy w takiej sytuacji odnieść wrażenie, że ktoś nas tu chyba tym swoim wegetarianizmem nabija w butelkę. Ale nic bardziej mylnego. Wegetarianie też grillują i nie ma to nic wspólnego z prawdziwą kiełbaską czy karkówką. A wszystko co ląduje na wegetariańskim grillu, jest jak najbardziej roślinnego pochodzenia.

Źródło informacji – Polgrill.pl